VR Trainingen

Leren doe je niet alleen door theoretische kennis op te nemen, dit doe je ook door kennis toe te passen en vooral te ervaren. Sinds de opkomst van VR is er veel aandacht voor de toepassing van VR in trainingsindustrie, omdat VR kan zorgen voor een unieke gebruikerservaring.

VR wordt vaak als containerbegrip gebruikt. Grofweg kun je onderscheid maken tussen 3D-getekende omgevingen (zoals in games), 360-graden-opnames (met video’s of foto’s) en Augmented Reality (het plaatsen van virtuele informatie over de werkelijkheid). Wij richten ons op dit moment met name op de toepassing van 360-gradenopnames omdat die het meest laagdrempelig is.

De ontwikkelingen gaan snel maar tegelijkertijd roept de toepassing van VR ook vragen op. Wat kun je nu eigenlijk met VR? Wat is ervoor nodig om VR te ontwikkelen? Hoe kun je VR toepassen in trainingen? Om ervaring op te doen met VR hebben wij daarom in samenwerking met onze klanten inmiddels een aantal VR-trainingen ontwikkeld, waaronder een training voor Aviko en voor Haag Wonen.

Toepassen van VR

De VR die wij ontwikkelen is op alle devices te bekijken: niet alleen op professionele VR-headsets zoals een Oculus Rift, maar ook op de telefoon (met en zonder opzetstuk), tablet, desktop en laptop. Uiteraard biedt een VR-headset de beste kijkervaring.

VR is dus een interessante leervorm om bijvoorbeeld een boodschap onder de aandacht te brengen of om intensiever te trainen. U zou VR ook kunnen inzetten voor veiligheidstrainingen (ontdek en ervaar de gevaren in een ruimte), voor onboarding van nieuwe medewerkers of voor het tonen van en oefenen met werkinstructies. Voor ons is de volgende stap het ontdekken van de mogelijkheden van Augmented Reality, het plaatsen van virtuele informatie over de werkelijkheid.

Het toepassen van VR biedt dus veel mogelijkheden én de nodige uitdagingen. En de techniek is volop in ontwikkeling. Een VR training kan een unieke gebruikerservaring geven, maar u moet zich ook bewust zijn van de benodigdheden, zowel hardware- als softwarematig. Wij zijn van mening dat VR minder geschikt is voor uitgebreide inhoudelijke trainingen, maar meer als unieke aanvulling op een bestaande training. Bedenk dus waar u VR voor wilt toepassen en zorg ervoor dat het een toegevoegde waarde heeft.

Onze VR projecten